Belang

De voormalige collectie van de Koninklijke Poperingse Harmonie is een van de grootste Belgische verzamelingen harmoniemuziek uit de tweede helft van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Hierdoor geeft ze een duidelijk beeld van het muzikale repertoire van een harmonie-orkest in een kleine Vlaamse stad van ca. 20.000 inwoners. Dit repertoire werd vnl. gedomineerd door thema’s uit de operawereld, genrestukken en dansen.

La Muette de Portici, niet zonder symbolische waarde voor België. B-Bc E05142.

De collectie heeft onmiskenbare gebruikssporen wat er op wijst de muziek inderdaad geklonken heeft. Dit is merkbaar aan de fysieke toestand van het papier, maar ook aan het feit dat reducties en partijen vaak aangepast zijn. Leuk is ook dat op bepaalde partijen de muzikant zijn naam genoteerd heeft, af en toe met een datum.

Fragment met de naam van de musicus, gedateerd 1890. B-Bc E05056.                 Em. Schmidt speelde ooit de 2e tuba in Geneviève de Brabant van Offenbach. B-Bc E05022.

De collectie is ook interessant door de sterke aanwezigheid van uitgaven van lokale uitgevers, vnl. Brusselse uitgevers zijn goed vertegenwoordigd.

Fragment uit Tour Eiffel, een Brusselse uitgave door Mahillon. B-Bc E05276.

Bijzonder interessant zijn de unieke werken in de verzameling. Het is niet onbekend dat de harmoniemuziek in België nog niet volledig ontsloten is, en dat bijgevolg uniciteit best met de nodige voorzichtigheid gehanteerd wordt. Toch lijkt het er op dat het muziekhandschrift Bruxelles-électrique deze status verdient. Het werk begint met het thema van de Belgische volkslied en presenteert vervolgens fragmenten van populaire muziek uit de late 19e eeuw.

Bruxelles électrique, partituur in handschrift. B-Bc E05007.