Biografie Josette Lavergne

Josette Lavergne werd op 7 april 1921 geboren in Oostende. Haar aanleg voor muziek krijgt ze mee van haar moeders kant: zowel haar grootmoeder als haar moeder waren beide getalenteerde pianisten. Haar moeder was een privéleerlinge van Arthur De Greef (1862-1940) geweest. Josette slaat de weg in van de muziek, maar kiest wel voor een ander instrument: de viool. Haar vader, die militair was, was aanvankelijk niet zo gelukkig met de keuze van zijn dochter, maar zijn bezwaar stond een professionele opleiding niet in de weg.

 

Een ontwerp van de sollicitatiebrief voor haar verdere opleiding viool aan de Indiana University of Bloomington geeft een duidelijk beeld van haar muziekopleiding. Als zevenjarige kreeg ze privélessen en als ze elf was, ging ze naar het Stedelijk Conservatorium van Oostende. Daar volgde ze notenleer, viool, kamermuziek, muziekgeschiedenis en harmonie.
In 1940, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, trok ze naar het Koninklijk Conservatorium van Gent, waar ze studeerde bij Henry Gadeyne (1894-1965), die ook al in Oostende haar leraar was. Al na het eerste jaar behaalde ze er in 1941 de Eerste Prijs Viool. Daarnaast behaalde ze ook een Eerste Prijs Kamermuziek en een Tweede Prijs Strijkkwartet.

 

In 1942 werd ze toegelaten tot de klas van Alfred Dubois (1898-1949) aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Dubois was nog student geweest van Eugène Ysaÿe en volgde zijn voormalige viooldocent op aan het Conservatorium. Na drie jaar studie onder leiding van Dubois zou Josette Lavergne zich voorbereiden op de Virtuositeitsprijs, maar al gevolg van ondervoeding en de moeilijke oorlogsomstandigheden, werd haar gezondheid het afweten.

 

 

 

Tijdens haar herstelperiode volgde ze privéles bij Philip Newman. Hij was het haar stimuleerde om te gaan studeren bij Josef Gingold (1909-1995) aan de Indiana University. Door het voortijdig overlijden van Newman, verloor Lavergne haar mentor, maar tijdens een bezoek van Gingold in Brussel, kreeg ze de kans om voor de meester te spelen. Op zijn beurt raadde hij aan om naar Bloomington te komen.

 

In het academiejaar 1967-68 wordt Lavergne aangesteld als assistent van Josef Ginggold aan de School of Music van de Indiana Universiteit. Hierdoor kon ze haar vioolstudie verderzetten bij de meester die zelf student van de Belgische violist Eugène Ysaÿe was geweest.

 

 

 

 

 

 

Na haar terugkeer in België was ze actief als docente viool aan de muziekacademies van Blankenberge, Izegem, Oostende en Veurne en ze speelde ook in diverse orkesten waaronder het Orkest van de Opera van Gent.

 

De Britse violist Philip Newman behoorde tot haar hechte vriendenkring en ze had ook goede contacten met koningin Elisabeth van België (1876-1965). Een aantal partituren uit de collectie Lavergne zijn rechtstreeks door de koningin aan Josette Lavergne geschonken.

 

 

 

Het grootste deel van haar leven verblijft Josette Lavergne in haar geboortestad Oostende. Ze overlijdt er op 9 augustus 2015. Voor haar vrienden en kenissen blijft “tante Jo” een inspirerende vrouw met een grenzeloze liefde voor de expressieve kracht van muziek.