Historiek

Dat een concept zoals huisconcerten van alle tijden is en enorm gesmaakt wordt, bleek ook toen het Muizelhuis zijn deuren opende.

Een eigen muziekhuis oprichten, was de levenslange droom van melomaan Herman Steenhoudt. Het bleef echter niet enkel bij een droom, het muziekhuis kwam er.

Het Muizelhuis werd in 1982 opgericht in Hulste, een deelgemeente van Harelbeke. Deze villa was enerzijds de privéwoning van de familie Steenhoudt, maar diende ook als concertgebouw. Het gebouw is zo ontworpen dat de dubbele functie van deze woning te realiseren viel, nl. in kruisvorm. De ene arm loopt van het voorportaal tot de achterkant van het huis waar het salon zich bevindt. De andere arm, loodrecht op de eerste, biedt onderdak aan de privévertrekken van de eigenaars.

Bij elk huisconcert werd het salon omgetoverd tot een volwaardige concertruimte waar plaats was voor een honderdtal muziekliefhebbers. Deze concertruimte beschikte niet enkel over een uitmuntende akoestiek, maar ook over een volledig ingerichte opnamestudio.

De ligging van het Muizelhuis leverde ook zijn bijdrage aan het unieke concept. De villa is volledig omgegeven door een ruime tuin die bijdroeg tot de inspirerende en exclusieve sfeer die de huisconcerten uitstraalden. De tuin kan opgedeeld worden in een voortuin en een achtertuin waarvan zelfs een stukje dienst doet als boomgaard. Ook beschikte de woning over maar liefst twee parkings voor het publiek.