Tweejaarlijkse compositiewedstrijd
Enige tijd na de opstart, in 1986, groeide ook het idee om een compositiewedstrijd uit te schrijven voor jonge Belgische componisten tot de leeftijd van 35 jaar. De opdracht was het componeren van kamermuziek voor een beperkte bezetting tot maximum 6 uitvoerders. De duurtijd van dergelijke composities diende tussen de 10 en 24 minuten te zijn. Bovendien diende elke componist zijn werk in te sturen onder een kenspreuk. Deze voorwaarden buiten beschouwing gelaten, waren de componisten compositorisch volledig vrij.
De laureaten van de tweejaarlijkse compositiewedstrijd kregen ook steevast een medaille uitgereikt. Deze koperen eremetalen werden gemaakt door edelsmid Jacques Vanneste. Hij kreeg de opdracht om het Muizelhuislogo, een verstrengeling tussen een doedelzak, de Muizelmolen en de villa, te verwerken op de voorkant van de medaille. Op de achterkant van de medaille werd een notenbeeld gegraveerd evenals de naam van de laureaat en de datum van de compositiewedstrijd.
De bekroonde werken werden telkens tijdens een speciaal prijsuitreikingsconcert uitgevoerd. Deze gelauwerde composities werden vervolgens ook opgenomen in het repertoire van het Muizelhuis waardoor muzikanten deze werken ook konden uitvoeren als ‘Vlaams werk’.